U Blatné v jižních Čechách stojí chlapisko ženaté už pár století

11. duben 2016

Snad nejznámějším památným stromem Blatenska na jihu Čech je Ženatý dub, který stojí na rozcestí silnic do Újezda a Chobotu, necelých pět kilometrů od Blatné. Jeho stáří se odhaduje na 400 let. Ženatý se mu podle jednoho vysvětlení říká proto, že v jeho blízkosti stálo několik vysokých smrků, s nimiž byl dub „ženatý“.

Jiný výklad říká, že na památku jakési významné svatby tu byl za bohatého ženicha zasazen dub a za neméně movitou nevěstu lípa. Původní lípa už sice podlehla zubu času a nepřízni přírodních živlů. Před pár desítkami let ale dostal starý dub novou nevěstu, a tak v jeho blízkosti stojí dnes Vdaná lipka.

Ženatý dub prý roste na rozmezí tří panství: lnářského, blatenského a drahenického. Když se tu za dávných časů scházeli o podzimních honech šlechtici z jednotlivých panství, mohl prý sedět každý na své půdě. Aspoň to tvrdí místní ústní tradice. Pravdou je, že hranice panství leží o kus dál, posezení pod Ženatým dubem ale sloužilo panstvu po honech jako mejdaniště.

Svatý obrázek na Ženatém dubu

Ženatý dub roste na rozcestí, kde ze silnice III. třídy Blatná - Paštiky - Chobot odbočuje místní komunikace do Újezda u Skaličan. Kolem prochází modrá turistická značka z Blatné do Střížovic a cyklostezka 311.

Parkování je možné v ramenech křižovatky, přímo u dubu se nachází autobusová zastávka Újezd u Skaličan, rozcestí. Autobus na trase Blatná – Uzeničky zajíždí k Ženatému dubu několikrát během všedních dnů.

autor: Filip Černý
Spustit audio