Třicet tun dehtu a jiných látek je pryč. Ve Šlapanicích skončila sanace bývalého průmyslového areálu

24. leden 2024 15:30

Po víc než třech letech skončilo čištění zamořeného areálu ICEC v centru Šlapanic u Brna. Šestihektarové území s bývalým cukrovarem zaplavily jedy po někdejší výrobě dehtových lepenek. Vedení města se rozhodlo průmyslovou zónu postupně zrušit a zbavit se alespoň části ekologické zátěže v podzemí. Co bude dál?

Hlavní znečištění z podzemí je pryč a povedlo se to pomocí soustavy čerpadel, vrtů, hadic nebo drénů, které pomohly odstranit 28 tun dehtu a další skoro 2 tuny jiných nebezpečných látek, třeba fenolů. Poslední odebrané vzorky potvrdily, že sanace byla úspěšná.

„Všichni zúčastnění se obávali, jaký průběh sanace bude, protože znečištění se nacházelo z velké části v podzemí. Teď už můžeme říct, že se podařilo dodržet ty sanační limity, kontaminační mrak, který zasahoval velkou část území, se stáhnul, a ty navržené metody, které tam firma používala, se osvědčily,“ říká starostka Michaela Trněná ze sdružení Čisté Šlapanice.

Sanace za 150 milionů korun podpořená dotací ministerstva životního prostředí se týkala jen samotného areálu, který město kvůli zbourání, vyčištění a dalšímu využití koupilo v roce 2017. Jedovaté látky se ale dostaly i mimo průmyslové území. Takže obyvatelé v bezprostředním okolí nemůžou třeba využívat vlastní studny. Jestli se někdy povede zbavit i tohoto znečištění, zatím není jisté. Podle starostky o tom s obyvateli a majiteli nemovitostí povedou zástupci radnice debaty. Je důležité zdůraznit, že současný stav neohrožuje zdraví lidí – pokud samozřejmě vodu nebudou používat nebo pít.

Co bude s lokalitou v centru města dál?

Tento měsíc začal monitoring území pomocí několika zbylých vrtů, tedy hlídání, jestli se zamořené území nezvětšuje. Ten potrvá tři roky. Mezitím bude šlapanická radnice plánovat, jak areál využít lépe. Částečnou odpověď na to daly výsledky architektonické soutěže. Detailněji to navrhne územní studie.

Územní studie pak bude podkladem pro změnu územního plánu a poté bude možné v areálu stavět nové domy. Případně pro jiné účely opravit ty stávající - třeba bývalou sýpku nebo komín. Jiné budovy naopak neunikly demolici, stavební firmy z areálu odvezly přes 21 tisíc tun z menší části kontaminované stavební suti a 445 tun dehtu. Bagry taky odtěžily skoro 38 tisíc tun kontaminované zeminy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio