Tři jezírka u Humpolce mají vyčištěné břehy a křišťálově průzračnou vodu

6. duben 2016

Kousek za Humpolcem na Vysočině stojí na kopci zřícenina hradu Orlík, která je vhodným výchozím bodem pro výpravu ke třem jezírkům. Jejich okolí nedávno krásně prokouklo. Břehy jsou vyčištěné, příchod usnadňují dřevěné můstky a voda je křišťálově čistá.

Tři jezírka jsou vlastně rybníčky a obyvatelé Humpolce k nim rádi chodí. Už se skoro v lese ztrácely, když je Lesy České republiky zvelebily. Od parkoviště v podhradí Orlíku je to k jezírkům jen necelých 700 metrů, a pokud nebudete chtít pokračovat dál po naučné stezce, dojedete k jezírkům třeba i s kočárkem.

„Co se týká ptačích obyvatel, žijí tu běžné lesní druhy. Jezírka jsou zajímavá spíš obojživelníky. Vidět tady bývají dva druhy čolků, ropucha obecná a skokani hnědí,“ popisuje Pavel Koubek ze Sdružení Zelené srdce, jaké tvory můžete v jezírkách nebo kolem nich zahlédnout.

Tři jezírka leží na naučné stezce Březina. O ni se členové Sdružení Zelené srdce starají už šestnáct let. Je dlouhá osm kilometrů, a nabízí šestnáct zastavení. „Začíná v Humpolci na Horním náměstí, vede přes lesopark, pak do kopce k Orlíku a dál lesem,“ říká Pavel Koubek.

Sám stezku prošel nesčíslněkrát už jen kvůli její pravidelné údržbě. Stezka je okružní a má v podstatě dvě části. Jedna se věnuje hornictví, kolem Humpolce se totiž dříve těžilo stříbro i zlato. Druhá část se věnuje přírodě. Právě tam najdete jezírka.

Naučná stezka Březina je dlouhá osm kilometrů

Jen pár metrů od jezírek narazíte na Permoníkovu studánku, která má samozřejmě i svou legendu. „Jeden z permoníků vystoupil na Velký pátek z podzemí, kdesi v Humpolci se zapomněl a nestihl se do půlnoci vrátit pod zem. Bloudil tady po lese a zastavil se i u téhle studánky,“ vypráví Pavel Koubek.

Asi padesát metrů nad Permoníkovou studánkou se v lese ukrývá ještě jedna. Říká se jí studánka U Tří jezírek. Neleží přímo na trase naučné stezky, ale při troše odvahy a orientačního smyslu ji určitě najdete. U studánky je na dřevěném sloupku krabička a v ní sešit, do kterého můžete zapsat svoje dojmy.

Spustit audio