Tisíciletá lípa v Tatobitech na Semilsku má dutý kmen. Vejde se do něj 11 dospělých

23. únor 2016

Nedaleko Semil na severu Čech se nachází malá obec jménem Tatobity. Leží ve stráni, odkud je úžasný výhled na Český ráj a na Trosky. Důvod, proč byste Tatobity měli navštívit, je ale ještě trochu jiný. Stojí v nich až téměř neskutečný památný strom. Tisíciletá lípa. A je opravdu impozantní.

Mohutná lípa v Tatobitech je chloubou celé obce. Je místem setkávání, přátelského posezení i novoročního přípitku. Není proto divu, že loni získala více než 11 tisíc hlasů v anketě o titul Strom roku 2015. Nyní usiluje o titul nekrásnějšího stromu Evropy.

Jde o torzo lípy velkolisté, která bývá nazývána Tisíciletá, nebo také Americká lípa. Kmen je dutý, jeho obvod měří přes devět metrů a do dutiny se vejde 12 dětí nebo 11 dospěláků. Zda je lípa opravdu tisíciletá se ale neví. Památné lípě se totiž přezdívá tisíciletá, přestože se odborníci shodují, že je strom pravděpodobně o několik století mladší.

Lípa se objevuje v mnoha povídkách, básních a písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, což dokazuje i její vyobrazení na obecním znaku a vlajce. Každoročně zde na její počest pořádají Slavnost lípy. Místní kronikář vzpomíná, že již v době jeho mládí byla lípa obezděná a do prostorné dutiny ukrývající lavičku se dalo vcházet schodištěm.

Nesázel jsi, nekácej

V 50. letech se ale při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník Josef Jaček zpevnil obručemi. Ulomené zbytky stromu ležely pak několik let u domu pana Sedláka, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je totiž neodvážil spálit.

Mohutná lípa je místem setkávání, přátelského posezení i novoročního přípitku

Lípa prý nikdy nikomu nedovolila vzít z ní „ani větvičku“. Jedna z pověstí praví, že lípu zasadili dva milenci Hedvika a Kilián. A ve stromě prý dodnes zůstávají zakleté jejich duše. Když se před lety snažili dřevorubci lípu porazit, ozval se z dutiny stromu tajemný hlas, který říkal: „Nesázel jsi, nekácej.“ Dřevorubci se zalekli a lípa byla zachráněna.

Druhá pověst se váže k řezbářovi, který se pokoušel uříznout z lípy mocnou větev pro svá díla. Poté, co nasadil ke dřevu pilu, zdvihl se prudký vítr. Hluk a křik rozřízly vzduch tak strašlivě, až řezbářovi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.

V roce 2007, při příležitosti oslav 100 let pošty v Tatobitech, došlo k vydání i jubilejní poštovní známky znázorňující lípu. Jedinečný strom byste našli i ve znaku obce Tatobity.

Spustit audio