Táta mi v dětství vyprávěl pohádky o Zlatunce, takže jsem byla jejich součástí, prozrazuje herečka Zlata Adamovská

Je oblíbenou herečkou a dabérkou a v roce 2023 i čerstvou držitelkou ceny Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež. To je Zlata Adamovská, která byla hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

Tatínek Zlaty Adamovské byl cukrář, ale zároveň vášnivý fotograf a v jejím dětství s ní natočil film O Zlatunce. Bylo to právě to, co ji nasměrovalo být herečkou? „Tatínek byl opravdu vášnivý fotograf a kinoamatér, a před objektiv mě stavěl už pomalu od narození. A já jsem si na ten objektiv zvykala a bavilo mě se předvádět. A baví mě to dodnes,“ odpovídá na tuto otázku paní Zlata.

V rozhovoru také prozradila, že to byl právě tatínek, který jí v dětství vyprávěl pohádky a rozvíjel v ní fantazii: „Táta mi povídal pohádky každý večer před spaním. Ty si vymýšlel z hlavy a každá ta pohádka vždycky začínala větou ‚Byla jednou jedna holčička a ta se jmenovala Zlatunka‘. No a pak už to jelo. Dál už jsem pak lítala na létajícím koberci anebo jsem byla za loupežníka. Vždycky mě tak do pohádky zapletl.“

V rozhovoru samozřejmě nechybělo povídání o seriálu Hříchy pro pátera Knoxe, který byl unikátní tím, že díly byly natáčeny živě v přímém přenosu a dívalo se na něj kolem pěti milionů lidí. A Zlata Adamovská vyhověla i prosbě o nějakou tu veselou příhodu z natáčení. Co si na ni kolegové v živém přenosu připravili?

A jaké bylo natáčení například s panem Menšíkem, kterému v pohádce Princ a Večernice hrála jednu z dcer? Jak vzpomíná na spolupráci se slavnými režiséry, jako byl Kachyňa, Jireš nebo Dudek?

Dívají se na Zlatu Adamovskou v televizi její vnoučata? A vypráví jim ona pohádky?

I to se dozvíte v záznamu rozhovoru se Zlatou Adamovskou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související