Talinum latnaté slouží jako náhrada ženšenu, botanicky s ním nemá nic společného

11. listopad 2023

Korejský ženšen, i pod tímto názvem se prodává talinum latnaté. Bylinka má podobné účinky jako pravý ženšen.

„Pravý ženšen je složité pěstovat, proto lidé v jihovýchodní Asii hledali byliny s podobnými účinky. Talinum latnaté je má, a tak se mu říká korejský ženšen. Jeho kořen se používá při stavech vyčerpání, má afrodiziakální účinky. Podporuje imunitu, pomáhá při horečnatých onemocněních, problémech s hormony, je močopudný a podporuje trávení,“ vyzdvihuje léčebný efekt rostliny bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku.

Pokud byste chtěli talinum latnaté pěstovat, sazenice jsou k dostání v bylinkových zahradnictvích. Podle bylinkářky je také můžete dostat od jiného pěstitele. „Talinum dává sousedka sousedce podobně jako rýmovník. V oranžových plodech je totiž velké množství černých semínek, která se snadno šíří a z nich vám vyroste spousta sazeniček.“

Ženšen pravý

Léčivé jsou jak kořeny, tak listy

Rostlina nevyžaduje větší péči, můžete ji mít jako pokojovku nebo ve větším množství na záhoně. „Semínka vysejeme v květnu. Talinum rychle roste, na podzim před příchodem mrazíků kořeny vykopeme a můžeme si je nasušit, udělat si z nich odvar nebo je naložit na tinkturu. Bylinka u nás nepřezimuje, nesnáší mráz,“ dělí se o zkušenosti Štěpánka Janoutová.

Stejné účinky jako kořeny mají listy talina latnatého, jsou jen o něco mírnější. „Když chceme, aby rostlina tvořila hlavně listy, budeme zaštipovat květy. Silné dužnaté listy se hodí čerstvé do salátů a můžeme si je připravit i jako špenát,“ radí bylinkářka.

Talinum paniculatum
Spustit audio