Sucho dělá starosti lesníkům

29. červenec 2006

Velké sucho a horko letos dělá starosti také lesníkům a myslivcům na jihu Moravy. Kromě toho, že v některých polesích hrozí zvýšené riziko požárů, lesníci už také zaznamenali, že někde usychají mladé stromky. Horké klima špatně snášejí i zvířata. Myslivci jim dodávají vodu, aby zvěř netrpěla žízní. Zvýšený dohled nyní vyžadují také bažantnice.

Teplé počasí špatně snášejí zvířata hlavně v lužních lesích, kde se k vedrům ještě přidávají komáři a způsobují další vyčerpání zvěře. Problém s nedostatkem vody pro zvěř je tradičně v oboře Bulhary. Lesníci tam musí čerpat vodu ze zdrojů do napajedel.

Zatím co někde v lesích ještě nedávno stála voda, jinde naopak hrozí požáry. Nejohroženější oblastí je polesí Valtice - Háje, kde jsou jehličnany, borové kultury a vyrostlá tráva, která v horku sesychá. Tamní lesy jsou také hojně navštěvované turisty, což možnost požáru ještě zvyšuje.

Letos také často usychají mladé stromky ve školkách na písčitých půdách. Na některých plochách už lesníci zaznamenali 5 až 30 % ztrát. Usychají i stromky určené na vánoční trh. Jejich nedostatek ale zatím nehrozí.

autor: gaj
Spustit audio