Stromem roku 2016 je lípa z Horního Bradla. Zná prý recept na věčnou lásku

5. květen 2017

Obec Lipka u Horního Bradla na Chrudimsku má asi jen 20 obyvatel. Na mapě ji pomohla zviditelnit mohutná lípa, která vyhrála anketu Strom roku 2016 a v evropském finále skončila na třetím místě. Vesnice tak měla rázem novou, 800 let starou turistickou atrakci.

Mohutný, tajemný, čarovný. I tak se dá místní strom popsat. Pověstí s ním spojených je nespočet. Třeba o tom, jak na Lipce tábořil slavný husitský vojevůdce Jan Žižka. Nebo jak se kolem lípy procházel Jan Amos Komenský. Anebo o mystické síle, která strom chrání před blesky. Místo, kde roste, je rozhodně zvláštní. Stojí v polovině cesty mezi polorozpadlou tvrzí, která patřila rodu Kustošů, a hrobkou, kde jsou šlechtici pohřbeni.

Strom ale není snadné najít. Tvrz je ukrytá na okraji obce a ze silnice vidět není. Turisty teď proto k lípě navigují nové dřevěné ukazatele s nápisem Strom roku 2016.

Národní kolo ankety vyhrála lípa v Lipce s drtivým náskokem. Podpisem nebo smskou ji podpořilo 12 tisíc lidí. Dalších 40 tisíc jí zajistily staré mobilní telefony určené k recyklaci.

Lípu není snadné najít, pomáhají nové cedule

A příběh prastaré majestátní lípy zaujal i ve finále Evropského stromu roku 2017. Lípa z českého Horního Bradla dlouho vedla, nakonec jí patří bronz. A co to v reálu znamená? Zapomenutý kout s polozapomenutým stromem teď lidé sami hledají.

A může je přilákat ještě jeden příběh. Lípa je prý také odborník na partnerské vztahy. Traduje se, že láska těch, kteří se pod lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí.

autor: kop
Spustit audio