Středa: Slasti a strasti spojené s cestováním

12. červenec 2017

K létu a prázdninám patří neodmyslitelně i cestování. Někteří cestujeme velmi rádi a kdybychom mohli, tak bychom kufr nevybalili, jak je rok dlouhý a někteří zase cestují hlavně proto, že tak trochu musí. Třeba proto, aby potěšili své blízké, že s nimi jedou na prázdniny a nebo proto, že je k cestování donutí i pracovní povinnosti. A co vy?

Cestujete rádi? Zažili jste chvíle napětí při svých cestách, ať už do zahraničí, nebo jen na domácí půdě? Uletělo vám třeba někdy letadlo, ujel vlak či vám prodali místenku do dálkového autobusu, kterou už ale prodali někomu před vámi a najednou jste tam chtěli sedět dva?

Koupili jste si celý zájezd a nakonec jste nikam neodjeli, protože i takové věci se žel mohou přihodit? Dostali jste své peníze zpět, nebo jste se dokonce museli soudit? Jezdili jste někdy někde stopem? Cestování má různá úskalí. V mládí je asi člověk prožívá s úsměvem a očekáváním a ve zralejším věku spíše jako komplikace, co si budeme povídat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.