Špenátové halušky s hovězím masem na hrášku a žampiónech. Slovenský poklad v netradiční úpravě
Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem. Připravit si je však můžeme také z jiných surovin než jen z brambor.
Máte rádi jednoduché a ověřené recepty tradiční kuchyně? Vyzkoušejte dnes netradiční recept na špenátové halušky s hovězím masem na hrášku a žampiónech. Určitě nebudete litovat.
Suroviny:
600 g hovězího masa - roštěnec nebo kýta, 2 cibule, olej, sůl, koření, červená paprika, 1,5 dl červeného vína, 200 g žampiónů, 150 g mraženého hrášku, 200 g špenátu (čerstvý nebo mražený), 300 g hladké mouky, 1 vejce, 50 g másla, sůl, voda
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky.
Na oleji a drobně pokrájené cibuli maso zprudka orestujeme, osolíme, okořeníme, přidáme červenou papriku a podlijeme polovinou vína.
Přikryjeme a dusíme. Podle potřeby podléváme vínem.
Když je maso měkké přidáme žampióny, hrášek a ještě chvíli dusíme.
Halušky: špenát osolíme, přidáme vajíčko, mouku a vodu, tak aby vzniklo těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Pořádně rozmícháme a házíme přes sítko do vařící vody.
Po vyplavání halušky přecedíme a polijeme rozpuštěným máslem.
Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je ale rádi připravíme s brynzou nebo se zelím a slaninou. S námi si dnes můžete připravit netradiční špenátovou variantu halušek.
Související
-
Na halušky do Piletic
Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové v sobotu 30. května 2009 ožije od 13 hodin slovenskou kulturou a vůní brynzových halušek. Regionální Obec Slováků zde p...
-
Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Halušky jsou tradičním jídlem nejen na Slovensku, ale i na Valašsku. Recept na halušky se slaninou a kopřivami připravil Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanter...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.