Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
Už naši předci využívali kopřivy k léčebným účelům, tyto byliny maximálně posilují organismus. Jak je využít v kuchyni, radí dietoložka Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
800 gramů výhonků a listů mladých kopřiv
olivový olej nebo ghí
1 cibule
muškátový oříšek
ocet
4 vejce
sůl, pepř
Kopřivy navršíme do cedníku a prolijeme je horkou vodou. Přestanou pálit a budeme je moci snadno nasekat.
Na pánvi rozpustíme ghí nebo olivový olej a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme posekané kopřivy a trošku vody. Vaříme a mícháme přibližně 10 minut, než kopřivy změknou.
Hlubší pánev vymažeme olejem a nalijeme do ní vodu, přibližně 8 centimetrů na výšku. Vodu osolíme, přilijeme do ní lžíci octa a přivedeme k varu. Vaříme ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala.
Do vody opatrně rozklepneme vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháme rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vaříme, dokud bílek neztuhne, asi 2 až 3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovíme.
Na talíř naservírujeme horký kopřivový špenát a na něj vejce.
Související
-
Quiche nebo taštičky z listového těsta s pampeliškami
Dostat květiny na naše talíře se snaží Jana Vlková, která vydala už tři kuchařské knihy. Ta nejnovější se jmenuje Pampelišky k jídlu a je v ní mimo jiné recept na quiche.
-
Palačinky bez mouky
Recept na palačinky bez mouky poslala do pořadu Dámská jízda Jana Píchová z Českých Budějovic. „Jsou perfektní a díky tvarohu jemné, i za půl dne jsou výborné,“ napsala.
-
Jak ochutit jarní salát? Francouzským dresinkem nebo zálivkou z medu a citronu
Pokrmy z listové zeleniny přináší tělu vitalitu a pomohou bojovat s pověstnou jarní únavou. Zelené listy chrání buňky, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují soustředění.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.