Quiche nebo taštičky z listového těsta s pampeliškami

Dostat květiny na naše talíře se snaží Jana Vlková, která vydala už tři kuchařské knihy. Ta nejnovější se jmenuje Pampelišky k jídlu a je v ní mimo jiné recept na quiche nebo taštičky z listového těsta.

„Nobelovu cenu za hotové listové těsto, chce se mi vždycky volat. Stejně ochotně jako jablka na štrúdl k sobě přivine i pampelišky. Listové těsto je nejlepší přítel všech kuchařek – od těch brilantních až po nešikovná trdla,“ píše Jana Vlková.

Suroviny na 12 taštiček:
200 gramů pampeliškových listů
1 cibule
1 lžíce másla
100 gramů Blaťáckého zlata
1 žloutek
1 listové těsto
špetka mletého muškátu
sůl, pepř

Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody, vhoďte listy a nechte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou.

Cibulku osmažte na rozpuštěném másle do zlatova, přidejte spařené a nasekané pampelišky a krátce orestujte. Nechte chvíli vychladnout.

Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám

Pampeliška, květy, žlutá

Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.

Sýr nastrouhejte. Vmíchejte do pampelišek spolu se žloutkem. Směsí plňte listové těsto a vykrajujte kolečka nebo čtverečky.

Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a teplotu stáhněte na 180°C. Pečte dozlatova.

Podávejte jako teplý předkrm do aprílového počasí nebo jako chuťovku pro chvíle, kdy se ukáže slunce.

Tipy a triky:
Těsto i náplň můžete pojmout jako jeden velký quiche, když se vám nebude chtít balit taštičky. V tom případě můžete přidat další vejce. Masoužrouti mohou nahradit (nebo doplnit) cibuli slaninou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.