Spalničkami se ve Zlínském kraji nakazilo pět lidí. Za týden přibyl jeden případ

22. březen 2019 11:10

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

V kraji zatím onemocněly dvě děti do dvou let věku, dalšími pacienty jsou dva lidé mezi 20 a 29 lety a jeden člověk v kategorii 30 až 39 let. Z pěti nemocných nebyli čtyři očkovaní.

Proti minulému týdnu tak jeden případ přibyl. Jde o dítě, které ještě nemohlo být očkováno vzhledem ke svému věku, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. Dítě onemocnělo kvůli kontaktu s nemocným člověkem.

Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Ve Zlínském kraji je jediné lůžkové infekční oddělení v Uherskohradišťské nemocnici.

Spalničky se ve zvýšené míře vyskytují v Praze, Moravskoslezském kraji, na východě Čech a na Plzeňsku. Od začátku roku už onemocnělo v republice asi 300 lidí, loni bylo nemocných 203 za celý rok.

Mezi projevy spalniček patří horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

autor: pes
Spustit audio

Související