Spalničky se šíří dál. Ve Zlínském kraji jsou nakaženi už čtyři lidé

14. březen 2019 12:43

V Česku už  letos onemocnělo víc lidí než za celý loňský rok.

Ve Zlínském kraji se spalničkami nakazili už čtyři lidé, dva muži a dvě ženy. Všechny hospitalizují na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Tři nakažení nebyli proti nemoci očkovaní, čtvrtý ano.

Kvůli snížené imunitě, dané jinou závažnou nemocí, ho ale očkování nedokázalo ochránit. Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí a to přes sliznice nosohltanu a spojivek.

Onemocnění se projevuje horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek. Na sliznici v ústech se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím.

Spalničkami se za prvních 69 dní letošního roku nakazilo v Česku víc lidí než za celý loňský rok. Lékaři evidovali k 10. březnu 231 případů, loni za celý rok 203. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu.

Nejvíc nemocných je ve věku 35 až 44 let, a to 67. Tuto věkovou skupinu podle odborníků méně chrání očkování v dětském věku, protože dostávala jen jednu dávku vakcíny, zatímco mladší dvě. Imunita se vytváří také po prodělání choroby. Pětatřicet nemocných bylo ve věku 25 až 34 let a v kategorii 45 až 59 let. Onemocnělo také 27 dětí od jednoho roku do čtyř let. Dalších 16 nemocných dětí bylo mladších.

autor: pes
Spustit audio

Související