Soud nepřiznal potomkům Bati odškodné za majetek, který stát rodině zabavil

5. únor 2015

Potomci Jana Antonína Bati u soudu neuspěli s žádostí o odškodné. Po státu chtěli víc než 56 milionů korun za to, že obuvníkovi po druhé světové válce zabavil rodinný majetek. Záminkou tehdy byla údajná spolupráce s nacisty, ta se ale nikdy nepotvrdila. Dnešní verdikt soudu není pravomocný.

„Restituční zákony, které zmírňovaly křivdy od roku 1948, nešly před rok 1948,“ odůvodnila verdikt soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Otília Hrehová.

Baťovi potomci, kteří žijí v Jižní Americe, se tak podle ní pokusili obejít zákon.

To jejich právník Filip Hejl odmítá a zváží odvolání. „My počkáme na písemné vyhotovení a podle toho se rozhodneme co dál,“ uvedl.

Právník dcery Jana Antonína Bati a čtyř vnoučat Robert Cholenský jim odvolání doporučil. „Naši klienti informováni byli a bylo to pro ně rozhodnutí, které považují za skandální. Jsem přesvědčen, že se odvolat musíme,“ řekl.

„Paní předsedkyně zřejmě nepochopila, o co se v té věci jedná. Tady se nejedná o uplatňování nároků podle restitučních zákonů, ale o náhradu škody způsobené nezákonným a následně zrušeným trestním rozsudkem.“

Rozsudek naopak přivítal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Potvrdilo se, že žaloba je nedůvodná a měla by být zamítnuta,“ říká mluvčí úřadu Pavel Hortig.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického velkopodniku Tomáše Bati, který zahynul při letecké nehodě. Jan za něj převzal vedení firmy. V roce 1947 mu stát zabavil i zlínskou funkcionalistickou vilu s pozemkem, za kterou žádalo desítky milionů korun jeho pět potomků z Jižní Ameriky.

Soud ho tehdy označil za zrádce národa i kvůli tomu, že jeho závody vyráběly na okupovaném území pro Němce. Spolupráci Jana Antonína Bati s nacisty ale vyloučil soud o 60 let později.

Jeho potomci sázeli na to, že český soud už řekl, že Baťa s nacisty nespolupracoval, a na základě očištění jeho jména podali žalobu o odškodné za znárodněný majetek.

O odškodnění usilují dědicové Jana Antonína Bati i na Slovensku.

Jan Antonín Baťa
Firma Baťa
autoři: ČRo , mka , hla
Spustit audio