Sobotní Noční linka: Nepokradeš

13. červenec 2024

Pamatujete si na ten trapas, kdy jste se nechtěně dostali na špatnou stranu zákona? Jaký byl váš první „nevinný“ čin, který se vám později jevil jako čistá zlodějina? Jaké emoce to ve vás vyvolalo – strach, zvědavost, možná i trochu viny? Jak jste se vykrucovali, když vás chytili?

Kdo vás k tomu vlastně přivedl – kamarádi, okolnosti, nebo prostě jen vaše vlastní zvědavost? Co byl váš nejodvážnější nebo nejbláznivější pokus o „nevinnou“ zlodějinu? Přiznáváte si někdy, že jste si něco nelegálně „vypůjčili“ a pak to vrátili, nebo alespoň nahradili? Jaké byly reakce vašeho okolí, když se dozvěděli o vašem činu? Co jste se z této zkušenosti naučili a jak vás ovlivnila? Byla někdy situace, kdy jste byli neprávem obviněni z krádeže? Co vás motivovalo – byla to nouze, adrenalin nebo něco jiného? Jak byste dnes reagovali, kdybyste viděli někoho, kdo se chystá na podobný čin? Máte nějaké tipy, jak se vyhnout lákavým příležitostem? Jaký byl váš největší morální dilema spojené s krádeží? Mění se vaše názory na „nevinnou“ zlodějinu s přibývajícím věkem?

Věřte, že každý z nás má svůj příběh, kdy jsme byli pokoušeni porušit pravidla, ať už z čisté zvědavosti nebo kvůli okolnostem. I ty nejmenší přestupky mohou mít hluboký dopad a naučit nás důležité lekce pro život.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

autor: Honza Macoun
Spustit audio