Sobotní Noční linka: Jak hospodaříte s jídlem?
Vyhodíte prošlé jídlo, nebo ho sníte, i když už má trvanlivost dávno za zenitem? Vykrajujete nahnilá jablka? Kupujete jídlo podle letákových akcí? Stihnete to pak všechno sníst?
Vaříte podle toho, co máte doma, nebo nakupujete podle naplánovaného jídelníčku? Máte ve špajzu džemy ještě z 80. let, nebo takové „poklady“ průběžně házíte do koše? Nakupujete do zásoby, máte plnou komoru i mrazák? Chodíte si každý den pro to, co rovnou sníte?
Víte, že do kontejnerů se pro potraviny noří i ti, kteří na ně mají peníze? Jde o takzvaný dumpster diving, jímž lidé bojují proti plýtvání jídlem. Co si o tom myslíte?
Jednadvacáté století přineslo lepší životní úroveň mnoha Čechům. Nemusíme stát frontu na potraviny ani jiné zboží, k dostání je exotické ovoce z druhé strany zeměkoule a mnohdy člověk ani neví, jakou housku si z mnoha druhů vybrat.
Jenže, ruku na srdce, často to pak ani nestihneme sníst a jídlo vyhazujeme. Určitě častěji, než tomu bylo před třiceti, čtyřiceti lety.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka