Sobotní Noční linka: Den čokolády

7. červenec 2018

Celá tisíciletí trvalo, než se poprvé v Evropě objevil nápoj zvaný čokoláda. Mohli za to Mayové a Aztékové?

Právě ti, kteří v roce 1 000 př. n. letopočtem objevili chuť kakaových bobů a poslední aztécký náčelník Montezuma dal nápoj z kakaových bobů ochutnat španělskému dobyvateli Cortézovi. Ten si do nápoje dal přidat med a sláva kakaových bobů ovládla nejdříve Španělsko, potom Evropu a později celý svět. To se psal rok 1517. V současné době se dokonce objevuje i závislost na čokoládě a produktech z ní.
Patříte k těm, kteří bez tabulky čokolády neusnou, chroupáte čokoládu během dne a máte u tohoto prožitku sladký úsměv na tváři?

Kolik chutí se vám jen při vyslovení tohoto sladkého podstatného jména vybaví? Tabulka krásně zabalené dobroty? Či pralinky s náplní likéru a naloženou třešní?

A vůbec, na čem jste závislí? Na čokoládě, kávě či kusu prorostlého vepřového?

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.