Slovácké divadlo chystá premiéru Rodiny Tótů. Je to moje srdeční záležitost, říká Igor Stránský

8. červen 2018

Divadlo uvede hru maďarského dramatika Istvána Örkényho, která se v Česku naposledy hrála v roce 2003

Sarkastická tragikomedie s vynikajícími hereckými příležitostmi, kterou významný maďarský dramatik István Örkény napsal v polovině šedesátých let 20. století nejprve jako scénář a později jako drama, je groteskním zobrazením skutečnosti a obranou humánních hodnot proti odcizení a absurditě života.

Komedie byla v Maďarsku také úspěšně zfilmována i adaptována pro rozhlas a v Paříži získala cenu Le Prix de l’Humour noir. Slovácké divadlo hru uvede 16. června.

Kdy bude po válce. Slovácké divadlo chystá premiéru hry o Velké válce z pohledu žen a dětí

Slovácké divadlo uvede hru Kdy bude po válce

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravuje premiéru inscenace Kdy bude po válce.

Rodina Tótů byla na českých profesionálních divadelních jevištích uvedena osmkrát.

Naposledy se hra objevila v roce 2003 v repertoáru pražského Divadla Bez zábradlí, kde ji nastudovala maďarská herečka a režisérka Enikö Eszényi s Evou Holubovou, Bohumilem Kleplem, Oldřichem Kaiserem či Janou Šulcovou.

"Jsem šťastný, že se opět vracím do Slováckého divadla a za tuto příležitost jsem vděčný," uvedl režisér Igor Stránský. "Jsou tam prvky absurdního divadla. Mám rád tuto maďarskou dramatiku. Osoby ze hry velmi připomínají postavy Bohumila Hrabala," dodává Stránský.

Podle něj nejde o prvoplánovou komedii. "Všechno musí být jasné, aby to divák přijal. To je správné divadlo," vysvětluje Stránský.

Související