Dialog mezi nacionalistou a mužem židovského původu ve světové premiéře. Slovácké divadlo startuje rok hrou Přes ploty

5. leden 2018

Desetiletý dialog mladého národního socialisty s mužem židovského původu a bývalým disidentem. Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvede v sobotu světovou premiéru dramatu Přes ploty.  

Mladý národní socialista Matěj oslovil e-mailem sociologa Fedora Gála s otázkou, za jaké hodnoty by byl ochoten evropský liberál položit svůj život. A v prvním mailu také napadl Gála kvůli jeho židovskému původu.

Slovenský sociolog, dokumentarista a publicista odpověděl a následovalo několikaleté dopisování, které trvá dodnes. Protagonisté se urputně a s velkým zaujetím přou o odpovědi na otázky, jež považují za klíčové pro společnost.

Matěj v mailech někdy zpochybňuje třeba počty Židů zavražděných během holocaustu. Podle Gála to ale není důvod pro to, aby s ním přestal mluvit. „Je důležité o názorových protipólech mluvit,“ říká režisér Michal Skočovský, který je i spoluautorem dramatizace.

Hlavní roli Fedora Gála ztvární Pavel Hromádka. "Je to velice zajímavé. Můžu nahlédnout do jeho názorů, vnitřních trápení. Jestli si to můžu dovolit říct, uvažuji podobně," uvedl herec.

Světová premiéra hry Přes ploty

"Já jsem dítě holokaustu, narodil jsem se v koncentráku. Zažil jsem, co to znamená být stigmatizován. Mezi mnou a Matějem je generační rozdíl, ale přemýšlíme o stejných věcech. Jen se nesetkáváme ve způsobu řešení problémů," řekl Gál. Toho na začátku ledna vyznamenal slovenský prezident Andrej Kiska

"Vodítkem pro mě bylo téma dialogu, jehož koncept se snažím rozvíjet celý život. A mám rád, když to v dialogu trochu jiskří," dodal Gál

Na dramatizaci novinky Přes ploty se se Skočovským podílel Martin Kubran. V inscenaci se představí devět herců Slováckého divadla. Kostýmy navrhla Kateřina Doleželová, hudbu složil Ondřej Švandrlík. Dramaturgie se ujala Markéta Špetíková.

Premiéra hry Přes ploty
autoři: pes , Tomáš Fránek

Související