Kdy bude po válce. Slovácké divadlo chystá premiéru hry o Velké válce z pohledu žen a dětí

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravuje premiéru inscenace Kdy bude po válce.

Autorkami novinky jsou režisérka Zoja Mikotová a dramaturgyně Iva Šulajová.

Velkou válku, jak se první světové válce také říká,  sledují autorky zejména z pohledu matek a dětí, kterým manželé a otcové ze dne na den odešli na frontu. S nenadálou situací se musejí složitě vypořádávat. "Ten materiál je nesmírně hluboký a široký. Nebojovalo se všude, přesto se všechno velice krutě podepisovalo i na životě v zázemí. Naší snahou bylo podívat se na válku z jiného zorného úhlu," uvedla Mikotová.

Představení označují autorky jako koláž. Chtějí tím vyjádřit, že při jeho vzniku pracovaly s autentickými materiály. Mnoho z nich pochází přímo ze Slovácka.

"Jsme za ty prameny vděční. Jsou to dopisy, deníkové záznamy. Skoro každá rodina už má nějaké ty svoje vzpomínky," řekla Mikotová, která už ve Slováckém divadle v minulosti režírovala například představení Oskar a růžová paní nebo Deník Anne Frankové.

Jedno z malých dětí, kterému otec zmizí ve válečné vřavě, ztvárnila Petra Staňková. "Samozřejmě to na dítě nějakým způsobem všechno dopadá, ale ještě nemá tak vyvinutý rozum, aby o všem dokázalo konkrétně přemýšlet. Spíš na něj působí atmosféra, která je v rodině přítomná," řekla ČTK herečka.

Inscenace je podle ní částečně vedena přes pohled dětí proto, aby děj nebyl příliš přímočarý a syrový. "V některých chvílích jsme jedna rodina. Ale hra by v celkovém vyznění měla na diváka působit tak, že podobných příběhů matek s dětmi, co zůstaly samy doma, je strašně moc," doplnila Staňková.

V dalších rolích se představí Jaroslava Tihelková, Tereza Novotná, David Macháček, Josef Kubáník, Vladimír Doskočil, Martin Vrtáček nebo Tereza Hrabalová. Výpravu vytvořily Juliána Kvíčalová a Markéta Šlejmarová, hudbu složil Zdeněk Kluka. První repríza hry Kdy bude po válce je připravena na pondělí 23. dubna od 19:00.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související