Skupina dobrovolníků začala čistit zanedbané sady kláštera Porta Coeli v Předklášteří, chtějí jim navrátit původní podobu

Víc než dvacet let zarůstaly ovocné sady u kláštera Porta Coeli v Předklášteří na Brněnsku plevelem a náletovými dřevinami. Jejich obnově částečně bránily i restituční spory.

O víkendu začala v bývalém klášterním sadu pracovat skupina dobrovolníků. Pozemkům o rozloze zhruba sedmnácti hektarů chtějí dát původní tvar a někde vysadit nové stromy.

„Historicky tu bývaly pastviny, jsou tu vidět terasy, na obzoru bývaly třešňové aleje, do dneška jsou vidět. A po válce sem byly dosázeny jabloně. V posledních dvaceti letech to tady zarostlo akáty, babykami. Ty teď vyřezáváme, aby jabloně nemusely soupeřit s jinými stromy a výhledově bychom je mohli dosadit malými stromky,“ říká organizátor akce Tomáš Blaha.

Vyčištěná část bývalého klášterního sadu

Jaké jsou podle Blahy ambice celý sad předělat? „Spolupracujeme s jedním místním zemědělcem, který tady chce pást ovce. My to tedy vyčistíme a na sezónu se sem dají ovce, které budou spásat trávu, protože kdybychom to nesekali, tak to zaroste znovu.“

Část vytěženého dřeva se použije na topení a část využijí také děti v lesní školce v nedaleké Lomničce.  „Větší větve se použijí na vytápění jurty. Menší větve se vyklopí na hromadu a děti budou dělat velké divoké ohně, aby se naučili, jak s tímhle živlem zacházet,“ dodává jedna z matek Zuzana Kostřicová.

Do léta chtějí dobrovolníci uspořádat ještě minimálně sedm dalších brigád.

autor: Hana Florianová
Spustit audio