Sklady ve Vrběticích hlídá 230 vojáků. Poslanci chtějí, aby zůstali do odvozu munice

7. duben 2015

Sněmovna dokončila mimořádné jednání k situaci v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Vyzvala vládu, aby zajistila hlídání areálu až do úplného odvozu munice. Poslanci také požadují, aby vláda připravila změny zákonů, které zpřísní pravidla pro nakládání s nebezpečným vojenským materiálem.

Poslanci apelují na vládu, aby i nadále zajistila hlídání areálu skladů ve Vrběticích až do okamžiku úplného vyskladnění munice. Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO hlídá areál skladů přes 230 vojáků. Ostraha je prý součástí běžného vojenského výcviku.

„To znamená, působí za své běžné platy a za osm dnů práce v areálu dostanou místo dvou dnů řádného volna víkendového jeden den navíc.“ Náklady na ostrahu jsou podle ministra podstatně nižší než u jiného rezortu.

Večerní jednání poslanců sledoval i starosta Vlachovic - Vrbětic Zdeněk Hověžák za Starosty a nezávislé. S přijatými usneseními úplně spokojený nebyl: „Veškerá pravidla, zodpovědnost, převzetí řízení plus odškodnění a budoucnost areálu nebyla zodpovězena.“ Vděčný je prý naopak za poděkování složkám záchranného systému, které se o sklady od začátku starají, a plánovanou změnu legislativy.

Exploze otřásly areálem muničních skladů ve Vrběticích poprvé loni v říjnu. Konkrétně vybuchl sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. V prosinci došlo k explozi skladu 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Vrbětice - muniční sklad
autor: jac
Spustit audio