Silniční průtah Miroslaví přinesl městu i nové poznatky o jeho minulosti.

13. říjen 2005

V tomto týdnu oficiálně otevřený zrekonstruovaný silniční průtah Miroslaví přinesl městu nejenom vylepšení dopravní situace, ale i nové poznatky o jeho minulosti.

Stavbě nové silnice totiž předcházel takzvaný záchranný archeologický průzkum. K velkému překvapení přitom země ukrývala nejenom důkazy o již známých obdobích miroslavské historie. Podle Zdeňka Čižmáře z Ústavu archeologické památkové péče Brno našli v Miroslavi přes 100 objektů z různých období pravěku kolem poloviny 5. tisíciletí před naším letopočtem.

Pak už se tam střídaly téměř všechny pravěké kultury. Zdeněk Čižmář vyzdvihuje hlavně tři období. Jednak poměrně intenzivní osídlení ze starší doby železné, pak poněkud mladší osídlení ze starší doby římské. To reprezentuje poměrně hodně nálezů, mezi nimiž je zastoupena i importovaná keramika z prostředí římského impéria.

Zmínil také osídlení raně historické z přelomu 7. a 8. století, o kterém se před průzkumem centra Miroslavi málo vědělo. V jednom sídlištním objektu se archeologům podařilo v zásobní jámě nalézt naprosto unikátní kostěný hřeben s příčkou zdobenou železnými nýtky. Mezi necelými dvěma tisícovkami nalezených předmětů jesně dominoval.

Miroslav plánuje také předláždění hlavního náměstí. I u této akce nebudou archeologové chybět. Věří, že jim další nálezy rozšíří poznání o vývoji historického jádra města.

autor: hon
Spustit audio