Setkání folklorních redaktorů Českého rozhlasu přineslo debatu nad nově vznikající stanicí

3. prosinec 2021

Český rozhlas Brno hostil 25. listopadu folklorní redaktory a rozhlasové spolupracovníky z celé republiky. Během celodenního programu došlo na poslech folklorních nahrávek a diskuzi nad nově vznikající stanicí, která by měla přinést 24hodinovou službu posluchačům folkloru a lidové hudby.

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů je nedílnou součástí folklorního vysílání a výroby v Českém rozhlase. Prezentovaly se proto i jeho snímky. Kromě klasických nahrávek disponuje Český rozhlas archivem také scénické a orchestrální hudby BROLNu, který je k dispozici i slovesným redaktorům a režisérům pro dokumenty či hry.

Setkání folklorních redaktorů Českého rozhlasu ve studiu 7 v Brně

„Bylo to inspirativní setkání. Mám radost, že brněnské studio Českého rozhlasu je svou produkcí lidové muziky nepřehlédnutelné. Vzniká zde lidová hudba v různých podobách. Mimo nahrávek BROLNu jsme v letošním roce natáčeli autentickou muziku Luďka Běťáka. O oživení starých písní z moravsko-slovenského pomezí se postaral dívčí pěvecký sbor Lada a Cimbálová muzika Vojtěcha Konečného. Vysoce stylizovanou podobu lidové písně přinesl také projekt cimbalisty Michala Grombiříka Hulava,“ uvedl hudební dramaturg Jaroslav Kneisl.

„Zajímavým počinem bylo také nahrávání dechové hudby Moravská 12. Všechny nové nahrávky z produkce Českého rozhlasu zazní v našem vysílání,“ přislíbil Kneisl.

Čtěte také

Organizátoři Jaroslav Kneisl a Jiří Kokmotos přišli s nápadem uspořádat po několika letech takové setkání na základě návrhu generálního ředitele René Zavorala, který inicioval vznik nové folklorní stanice. Její podobu na setkání prezentoval Lukáš Hurník. Půjde o nízkonákladový projekt, který bude vycházet z koncepce stanic D-Dur a Jazz. Na setkání v Brně zaznělo, že půjde o stanici, jejíž předností bude to, že na rozdíl od všech ostatních stanic bude hrát snímky vlastní produkce Českého rozhlasu.

„Folklor a lidová hudba není skanzenem pro nejstarší skupinu posluchačů. Stejně jako cimbálová muzika nyní zažívá obrodu i dechovka. Cimbálky i kapely dnes výrazně omladily, získaly nový styl a například přední hráči našich filharmonií jsou lidé, kteří vzešli z dechovek a dodnes v nich hrávají,“ zdůraznil Jiří Kokmotos, vedoucí programu Českého rozhlasu Brno.  

autoři: Jiří Kokmotos , Jaroslav Kneisl
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.