Sdružení KROK v Kyjově úspěšně pomáhá s léčbou drogově závislým

9. září 2007

V nenápadné vilce na kraji Kyjova sídlí občanské sdružení KROK. Má velmi důležité poslání: snaží se mladým lidem pomoci z pasti drogové závislosti. Jak jsme zjistili, Kyjovští jsou v tomto směru velmi úspěšní.

Drogová závislost, zvláště u mladého člověka, zasáhne nejen jeho samotného, ale i celou rodinu. Upozornila na to ředitelka Kroku Hana Čamlíková. V tom je právě kyjovská komunita výjimečná. Poskytuje program nejenom klientům, ale i jejich nejbližším. "Myslím, že je komunita výjimečná také tím, že je tady vypracovaný systém kontroly a později sebekontroly a když klient odchází, je to sebedisciplína. Těmito třemi kroky potom klient vychází do života s tím, že ví, co chce a ví jak na to a nechce slevit z toho, kde se nachází. Naše komunita je koedukovaná, což znamená pro muže a ženy od 15 let. Horní omezení nemáme," popsala kyjovský Krok ředitelka Hana Čamlíková.

Jednou z klientek kyjovského kroku je také mladá dívka Týna. V komunitě žije už rok. "Za ten rok jsem zažila různé zlomy. Asi nejtěžší pro mě bylo přijmout, že jsem závislá a že se s tím musím naučit žít. Těžké tady bylo přijmout pravidla a režim normálního života, bez kterého bych se teď už neobešla. Jedna z nejtěžších věcí také pro mě bylo navázat znovu kontakt s rodinou. Vrátit to zpátky tam, kde to bylo," popsala své zkušenosti tato klientka.

Důležitou částí života Týny a dalších klientů v komunitě je práce. Jsou tady i někteří, kteří díky svému nízkému věku získávají teprve tady to, čemu se říká pracovní návyky. To je také jeden z důvodů, proč je úspěšnost léčby závislost v Kroku velmi vysoká. "Naši klienti všichni nastupují do práce po skončení komunity a nebo eventuelně na školu. Máme středoškoláky, vysokoškoláky a hlavně spoustu velmi pracovitých klientů, kteří si na sebe vydělávají, žijí samostatně a dělají sobě i nám radost," uzavírá ředitelka Kroku v Kyjově Hana Čamlíková.

autor: hon
Spustit audio