Šálky s příběhem aneb Petr Voldán vás zve do nejrůznějších zemí po světě na cestovatelskou kávu

3. červen 2024

Tentokrát to bude voňavé cestování, i když rozhlas k vám domů vůni kávy přenést nedokáže. Ale k rozhlasové nahrávce besedy o kávových šálcích z různých zemí, kterou jsme pořídili v Lázeňském divadle v Luhačovicích, si třeba uděláte v pondělí v podvečer kávu doma. 

Vezmu vás s příběhy šálků na cestu světem.

Tate Modern i metro

Poměrně početně je v mé sbírce espresso šálků zastoupen Londýn. Jako zahraniční rozhlasový zpravodaj jsme žil ve městě na Temži tři roky a často tam stále jezdím. Je tedy dost šálků, které mi připomínají různá místa, témata rozhlasových reportáží a pozoruhodných setkání.

Čtěte také

A tak se mimo jiné dovíte o designových šálcích z Tate Modern - místa, kam chodím v Londýně rád a pokaždé tam objevím nějaké překvapení. Mezi nejoblíbenější moje šálky z Londýna ale patří například i dva z londýnského metra. To nabízelo svého času ve svých prodejnách suvenýrů šálek s vyobrazením mapky tras podzemní dráhy.

Po čase ale zajímavý nápad nahradil šálek s motivem z tvorby českého spisovatele a ilustrátora Miroslava Šaška. Jak je spojen s legendárními turistickými průvodci "To je Londýn", "To je Paříž" a dalšími, to vám povím ve vysílání.

Šálky z Harrodsu i Camden Townu

Cestovatelské a "zpravodajské" příběhy pro mne mají i další londýnské šálky. Zelený ze světoznámého obchodního domu Harrods mi připomíná atmosféru britské metropole i celé země po smrti princezny Diany. Harrods totiž vlastnil otec Dodiho Fajeda, jejího partnera po rozvodu s princem Charlesem. Zpravodajský mne celá situace v Británii oněch dnů zcela pohltila.

Petr Voldán je velký milovník kávy a sbírá i zajímavé kávové hrníčky

Kdežto cesty do známé čtvrti Camden Town, kam se na rozhlasových vlnách při putování se šálky také vydáme, byly cestami za bohémským světem kaváren, k plavebnímu kanálu, na bleší trh. Šálek z této časti Londýna proto chybět nemůže.

Šálek Kaplického i od Meinla z Vídně

Cestovat světem bychom se zajímavými příběhy šálků mohli dlouho. Do Walesu se vracím třeba se šálkem, který navrhl Jan Kaplický.

Čtěte také

Ano, architekt s rodinnou vazbou i do Náchoda navrhl nejen spoustu pozoruhodných staveb. Jím navržený unikátní dům ve Walesu jsem měl šanci navštívit a poté představit televizním divákům v pořadu ČT Ostrava "Postřehy odjinud".

A vzpomínám také na londýnské setkání s výjimečným mužem a cesty za jeho stavbami v Británii - to všechno jsou příběhy jednoho šálku na espresso…

Připomenu si i několik návštěv Vídně, kde si žádný milovník kávy nenechá ujít - vedle jiných proslulých kaváren - alespoň některou spojenou se jménem Julius Meinl. Rodák z Kraslic v Krušných horách dobyl svět a jeho šálky jsou typické.

Vietnam a třeba Finsko

Cestovatelské kávové putování nás zavede také do vzdálené Asie. V Hanoji, hlavním městě Vietnamu, třeba vaří zvláštní "vajíčkovou" kávu. Pozvu vás i na tuto specialitu.

Pokud jde o design a šálky na espresso, pak nemohu opomenout ani zemi designu zaslíbenou. Finské šálky proto rozhodně nebudou v našem rozhlasovém cestování s vůní kávy chybět.

Nejstarší kavárna na Maltě a "007"

Seznam destinací, kam se na rozhlasových vlnách vydáme, je dost dlouhý. Já už vám ale napovím jen dvě místa, kam se v pořadu "Na cestách" vydáme. Řekneme si něco o nejstarší kavárně na Maltě a také o šálku, ke kterému stačí uvést označení "007".

Petr Voldán je velký milovník kávy a sbírá i zajímavé kávové hrníčky

Kam konkrétně za agentem ve Švýcarsku pojedeme, to vám povím v pondělí 2. června 2024 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice - jako obvykle po zprávách v 18:00 hodin.

Těšíme se na vás!

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související