S cestovatelským kufříkem v Luhačovicích - nejen po stopách Čapka, Jiráska nebo Jurkoviče

3. červenec 2023

Před letní dovolenkovou sezónou jsme se vydali na cestu skoro už prázdninovou i my. S rozhlasovým mikrofonem putujeme po Luhačovicích. Kam nejezdily jen zmíněné osobnosti s kořeny nebo vazbami na region východních Čech.

Nejen s Vincentkou a Dušanem Jurkovičem

Největší moravské lázně lákají na řadu pozoruhodností. V pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" vám některé představíme podrobněji a všeobecně známou Vincentku neopomeneme.

Čtěte také

Léčivé prameny jsou pochopitelně naším tématem a dozvíte se o nich nejednu podrobnost, ostatně natáčeli jsme přímo nad jedním z nich. Tušit pár metrů pod nohama zdroj zdraví lázeňských klientů i návštěvníku je věru zvláštní pocit.

Ale jen kousek od místa, kde jsme si dali schůzku s Hanou Felcmanovou, která má v Luhačovicích na starosti kulturu, Vladanem Černým - ředitelem lázeňských domů (pro mě hlavně toho Jurkovičova) a Daliborem Chrastinou z marketingu, stojí právě jeden z magnetů Luhačovic. Nejcennější budova z jeho luhačovických realizací - "Jurkovičův dům".

Lidová secese, unikátní luxfery i zlaté vany

Na svých cestách můžete narazit na styl lidové secese Dušana Jurkoviče na řadě mís u nás - v regionu východních Čech máme třeba Bartoňovu útulnu Peklo u Nového města nad Metují, v areálu novoměstského zámku "Jurkovičův most" nebo realizaci rekonstrukce hradu Kunětická hora - Ráby u Pardubic.

V Luhačovicích je největším tahákem Jurkovičův lázeňský dům. Podrobně ho s mikrofonem projdeme a uslyšíte, čím je výjimečný bazén v nevšedním domě, jak se tam vzaly zlaté vany a jestli se v nich ještě můžete ponořit do léčivých koupelí a také třeba historii prvního použití skleněných luxferů v architektuře u nás. Byl za ním pochopitelně Dušan Jurkovič…

Kolonády, oplatky, ale i originální pohárky

Není třeba diskutovat o tom, že k lázním patří některé tradiční atributy, bez kterých si lázeňská místa neumíme představit.

Čtěte také

I Luhačovice mají kolonádu - čím je jiná než ty ostatní vám povíme, také tam narazíte na lázeňské oplatky a prameny popíjíte z lázeňských pohárků.

Jsou prý originalitou, kterou světu dáváme už dlouhé roky - kupříkladu Luhačovice mají pohárky ve tvaru labutí. Víc o oblíbeném suvenýru v pořadu a navíc, dozvíte se také, že design lázeňských pohárků jako český fenomén představil ateliér průmyslového designu Univerzity Tomáše Bati ze Zlína i na Design Week v nizozemském Eindhovenu.

Pro tuto informaci jsme se vydali jen pár kilometrů z Luhačovic do Zlína za docentem Martinem Surmanem.

Letní dovolené a prázdniny - čas cestování

O prvním červencovém pondělí vás s pořadem "Na cestách" zavedeme do Luhačovic. A budeme rádi, pokud bude naše rozhlasové putování pro vás inspirací k letním výletům kamkoli. Líbí se mi citát, že investice do cestování je nejlepší investicí do sebe. Tak investujte a my vám k tomu během léta každé pondělí připravíme zajímavé nápovědy od našich hostů pořadu "Na cestách" v letních reprízách.

Ale ještě v pondělí 3. července 2023 vás zveme na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice v premiéře do Luhačovic - jako obvykle po 18. hodině a nebo z audioarchivu pořadu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související