Ručně a poctivě. Modrotiskovou dílnu v Olešnici vede stejná rodina už 11 generací

18. červenec 2016

Jak se tradičním ručním způsobem potiskuje lněné či bavlněné plátno, mohou na vlastní oči vidět všichni, kteří zavítají do Modrotiskové dílny v Olešnici. Je to jedna ze dvou českých dílen, kde se dodržuje původní postup ručního tisku dřevěnými formami a barvení plátna indigem.

„U nás v rodině se toto řemeslo dědí dlouho. Pokud to vezmeme jen podle jména Danzinger, můj syn je už pátým nositelem jména. Započítáme-li i ženskou linii naší barvířské rodiny, je těch generací už jedenáct,“ vypočítává Jiří Danzinger starší.

Samotný barvící proces je poměrně náročný a dlouhý. Na látku se nejdříve starodávnými formami natiskne neviditelný vzoreček z takzvané tiskařské rezervy. Pak se látka opakovaně barví indigem v dřevěné kádi, kde se ale modře obarví jen nepotištěné části. „Je to vlastně nejstarší a nejjednodušší negativní tisk,“ vysvětluje průvodce.

Úterý a čtvrtek jsou dny, kdy se dílna pokaždé otevře veřejnosti a změní se na živé muzeum. „Po předchozí domluvě ale provedeme turisty rádi i v jiné dny. Jezdí sem také celé školní výpravy anebo zájezdové autobusy. I ze zahraničí,“ dodává Danzinger.

Samotná technologie barvení se prakticky nemění už od poloviny 19. století. V Olešnici a okolí byl tento způsob barvení látek v minulosti hodně rozšířený, v regionu se totiž hojně pěstoval a následně zpracovával len. Dnes je funkční modrotisková dílna raritou, o to více je vyhledávanou turistickou atrakcí.

autor: hon
Spustit audio