Rožmberská rybí polévka

Na výlovu rybníka Rožmberk vaří kulinář Petr Stupka pravidelně rybí polévku. Mnoho spokojených strávníků poté prosí o recept, a tak ho autor pořadu Kuchařské čarování nabízí prostřednictvím webu Českého rozhlasu České Budějovice.

Ingredience
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 gramů kořenové zeleniny
  • 50 gramů másla
  • 60 gramů jemných ovesných vloček
  • 100 gramů dýně hokaido
  • 70 gramů pórku
  • 150 až 200 gramů rybích vnitřností
  • 200 až 300 gramů filetovaného kapra (či jiných ryb)
  • 200 mililitrů smetany na vaření na zjemnění
  • sůl
  • koření (drcený kmín, mletý koriandr, zelené i sušené bylinky)
  • na másle opečené krutonky

Základem polévky je vývar ze zeleniny a rybích odřezků. V domácnosti můžeme použít i zeleninový vývar z kostky.

Dalším důležitým momentem pro chuť polévky je kořenová zelenina nakrájená na drobné kostičky, kterou pozvolna opékáme na másle, až trochu změkne a zavoní.

K zahuštění polévky použijeme jemné ovesné vločky, které stačí ve vývaru vařit jen několik minut.

Pro zlepšení barvy i chuti polévky přistrouhejte dýni hokaido a drobně nakrájejte trochu pórku. Co se koření týká, neměl by chybět drcený, či mletý kmín a mleté kuličky koriandru a všeliké suché i zelené bylinky (petržel, libeček, celerová nať, maličko provensálských bylinek).

Petr Stupka vaří rybí polévku na výlovu rybníka Rožmberk

Nesmí samozřejmě chybět ryba. Kapr zbavený velkých kostí a nakrájený na tenké plátky, tak abychom drobné kosti ve hřbetní a ocasní části trupu rozřezali na kousky o délce 2 až 3 milimetry. Díky tomu nás při konzumaci polévky nebudou žádné kosti obtěžovat.

Tradičně do polévky vařené při výlovu patří i vnitřnosti, tedy mlíčí a jikry nakrájené na kousky, stejně jako maso včetně kůže, krátce povařené v již hotové polévce.

Na závěr pak polévku zjemněte smetanou, doplňte posekanou natí petržele a podávejte.

Při výlovu jsme neměli na másle osmahnuté, krásně křupavé kostičky pečiva, ale pro doma je určitě do polévky doporučuji.

Související

  • Kapr v houbové remuládě

    K podzimu patří výlovy, a tak se určitě hodí připravit nějaké rybí jídlo. Kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, nabízí recept na kapra v houbové remuládě.

  • Krémová zeleninová polévka

    Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.

  • Kapr podle pánů z Rožmberka

    Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.