Kapr podle pánů z Rožmberka

Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.

Ingredience
  • 600 gramů kapra
  • sůl, drcený kmín
  • mouka hladká
  • 100 gramů sádla
  • menší cibule
  • 100 gramů anglické slaniny
  • 130 mililitrů červeného vína
  • 40 gramů medu (nebo cukru)
  • šalvěj, rozmarýn
  • 200 gramů chleba

Porce kapra důkladně osolte, okmínujte a obalte v hladké mouce. Pak je zprudka opečte na rozpáleném sádle.

Jakmile jsou ryby na pánvi otočené, zmírněte žár a přidejte ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na tenké hranolky nakrájenou slaninu.

Dopečené porce kapra z pánve vyjměte. Do výpeku dejte rozpustit med, nebo cukr, pak zalijte vínem, přidejte část posekaných bylinek a zprudka povařte.

Zvlášť si dopředu připravte z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájejte na silnější pruhy nebo větší kostky a položte na talíř, na topinky klaďte porce kapra a vše přelijte šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch posekejte trochu zelených bylinek a podávejte.

Související