Rozhledna Vlčí hora v Krušných horách vznikla jako monitorovací stožár. Místní chtěli ale i výhledy

14. únor 2022

Osada Dlouhá Louka, která je součástí města Osek v Krušných horách, je skvělým výchozím místem pro pěší turisty, cyklisty i běžkaře. Kromě toho stojí na tamní Vlčí hoře vysoký stožár, který slouží jednak jako rozhledna, jednak jako monitorovací věž mobilních operátorů.

Monitorovacích stožárů Českého telekomunikačního úřadu je v naší republice celkem jedenáct. Ale jen ten na Vlčí hoře nad Osekem slouží i jako vyhlídková věž. Radnice v Oseku si totiž při jeho stavbě prosadila požadavek spojit stožár s rozhlednou.

Základem věže je 40 metrů vysoký ocelový tubus, spodní část je z litého betonu. V době jejího otevření v roce 2006 stála poblíž jedna technická rarita. Nižší dřevěná triangulační věž, která se ale bohužel po několika letech zřítila.

Kdo by se chtěl k rozhledně na Vlčí hoře podívat, může se vydat z Teplic směrem na Duchcov a Osek a dále pokračovat směr Litvínov. Přibližně jeden kilometr za Osekem je odbočka vpravo na Dlouhou Louku. Serpentiny směřující vzhůru ho pak dovedou až do osady, na jejímž konci je rozcestí s parkovištěm. Odtud se pak vydá nejprve po zelené a následně po modré turistické značce k lesu a po jeho okraji se dostane až k rozhledně.

Výhled na České středohoří a uhelnou pánev

Rozhledna Vlčí hora se nachází ve výšce 890 metrů nad mořem a je vysoká 40 metrů. Je volně přístupná po celý rok. Z jejího ochozu jsou krásně vidět Krušné hory, České středohoří, uhelná pánev, Litvínov s průmyslovým komplexem, Záluží a pohoří Džbán. Jenom pozor. Schodiště i vyhlídkový ochoz jsou poněkud houpavé, a tak nejsou ideální pro ty, kdo trpí závratěmi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.