Rozhlasový poklad. „Míval jsem před lety sen stát se hudebníkem,“ zpívá Gott na nahrávce z roku 1962

10. říjen 2019

Píše se rok 1962. Na jeho konci se poprvé vyhlašuje anketa popularity Zlatý slavík. Karla Gotta v první desítce ještě nenajdete.

V té době vlastně nemá hity – písničky teprve postupně natáčí ve studiích Supraphonu. Třeba v červnu tak vznikla první úspěšná skladba, duet s Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik. A už v říjnu téhož roku, přesně 10. října 1962, vznikla nahrávka v Brně a pro brněnský rozhlas!

Text písně Protokol č. 13

Jeden z jeho vůbec prvních studiových počinů objevila archivářka Českého rozhlasu Brno Iveta Svobodová. Písnička, nyní zřejmě nejstarší zachovaná Gottova rozhlasová nahrávka vůbec, byla natočena s tehdejším rozhlasovým orchestrem, který byl znám jako BERO (Brněnský estrádní rozhlasový orchestr). Už úvodní text „Míval jsem před lety sen stát se hudebníkem“ jako by komentoval začínající mistrovu kariéru.

Píseň se jmenuje Protokol č. 13, hudbu napsal brněnský skladatel Lubomír Novosad a text složil tehdejší redaktor brněnského rozhlasu a pozdější autor řady básnických sbírek Vladimír Janovic. Díky našim archivům můžete nahlédnout do partitury tak, jak ji viděli členové orchestru nebo sám Karel Gott, a samozřejmě si písničku označenou jako „taneční foxtrot“ i poslechnout.

autor: Marek Zouhar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.