Rozdělené Nevojice bezpečně spojí podchod pod frekventovanou silnicí I/50. Vznikne do konce roku

Nejméně dvacet let usilovali obyvatelé Nevojic na Bučovicku o to, aby mohli bezpečně přecházet silnici I/50, která rozděluje jejich obec na dvě části. Hlavní tah z Brna do Uherského Hradiště a dál na Slovensko je přitom velmi frekventovaný. Přesto – nebo právě proto – nebylo možné na něm udělat přechod, ani semafor. 

Letos ale Nevojice získaly dotaci, díky které dlouholetý bezpečnostní problém vyřeší podchodem. Jeho stavba začala tento týden.

„Na chodník se napojí rampa, která klesne do patřičné hloubky mezi Litavou a silnicí, projde pod silnicí a napojí se to na autobusovou zastávku, která je na druhé straně,“ popisuje zastupitel Nevojic Karel Macourek z KDU-ČSL. „Všechny snahy o přechod, semafor, místo k přecházení jsme zkoušeli, všechno nám bylo zamítnuto. Jedinou možnou variantou bylo mimoúrovňové řešení, tedy nadchodem nebo podchodem,“ popisuje problémy s přecházením silnice Macourek.

Po silnici I/50 projede denně více než 12 tisíc aut

V úseku dělícím obec projede denně více než 12 tisíc aut. „Je zde snížená rychlost na 70 km/h, původně jsme chtěli na 50 km/h, to nám ale nebylo schváleno. I tak zde auta dosahují rychlosti 120 až 130 km/h. Křižovatka patří mezi sedm nejnebezpečnějších přechodu ve vyškovském okrese, proto máme masivní podporu od policie a dalších úřadů,“ doplňuje Karel Macourek.

Objízdná trasa

„Nyní začala stavba provizorní objízdné trasy, která by měla být hotová 15. června, tehdy by se měla doprava převést na provizorní komunikaci,“ vysvětluje lidovecká starostka Kamila Ohnoutková. To bude pro řidiče znamenat ale jen malé zpomalení dopravy.

Podél silnice teče řeka Litava

Podchod povede mezi silnicí a řekou Litavou, zatopení v případě zvýšené hladiny by ale hrozit nemělo, jak říká Karel Macourek. „Podchod je navržen tak, aby odolal stoleté vodě. Budou tam sběrné jímky, ze kterých se bude voda případně odčerpávat zpátky do Litavy. Ze strany řeky bude postavena stěna, která bude bránit zatopení podchodu.“ Což stavbu podchodu prodraží – celkem bude stát 28 milionů korun. „Finanční prostředky jsme získali ze státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 85 % a zbytek bude rozdělen mezi obec a Jihomoravský kraj,“ doplňuje starostka Nevojic.

Podchod by měl být hotový letos v listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.