Řidiči, pozor, kde parkujete! V Brně začala bloková čištění ulic, nově nehrozí odtažení auta z místa

Řidiči v Brně si ode dneška musí pozorněji hlídat, kdy a kde parkují. Začala totiž sezóna blokových čištění ulic. Jako první třeba v Králově Poli nebo Černovicích. Ode dneška se taky mění postup při odtahování aut, která čištění brání. Správci brněnských silnic vozy už nebudou odtahovat do svého areálu v Masné ulici.

Brno podobně jako další města mění svůj postup, protože se podřizuje novelizovaným zákonům. Podle brněnského radního Petra Kratochvíla z ODS už nemohla městská firma Brněnské komunikace odtahovat auta na své odstavné parkoviště. Nový režim vypadá následovně: technici a hlídka městské policie ráno přijede do ulice, která se bude čistit. Pokud uvidí zaparkované auto v zákazu, dostane řidič od strážníků pokutu. Technici pak auto naloží na odtahový vůz a dočasně ho převezou jinam. Po konci čištění ho pak vrátí zpět na původní místo. Anebo co nejblíž původnímu místu, kde dřív stálo.

Poplatek za manipulaci

Pokuta od městské policie se obvykle pohybuje v řádu stokorun. Cena za manipulaci s autem bude jednotná, a to 1 500 korun. Je to tedy levnější než dřív, kdy cena za odtah vyšla od 1 000 do 3 500 korun. Loni takto Brněnské komunikace vybraly přes šestadvacet milionů korun. Peníze ale pokryly náklady na samotnou službu. 

„V loňském roce jsme při blokovém čištění odtáhli zhruba sedm tisíc vozidel, jeden odtah stáhl 1 920 korun a byla to cena nejen za odtah, ale včetně parkování na odtahovém parkovišti,“ říká mluvčí Brněnských komunikac Vladimíra Navrátilová.

Blokové čištění v Karlových Varech

Odtahy zajišťovali jak technici Brněnských komunikací, tak technici soukromé firmy. Městští silničáři kvůli tomu teď nakoupili zatím dvě odtahová auta za šest a půl milionu korun. Další vozy si společnost ještě objedná. Jak dodává radní Brna Petr Kratochvíl z ODS: „Jedná se o pilotní projekt, který bude běžet šest měsíců a následně dojde k ekonomickému vyhodnocení.“ Podle Kratochvíla je snahou města, aby po půl roce zkušebního provozu odtahy zajišťovaly pouze Brněnské komunikace a aby si město nemuselo nasmlouvávat externí firmu.

Blokové čištění ve Znojmě

Ve Znojmě začíná pravidelné blokové čištění 26. března. Respektive v jeho městských částech. Za odtah auta stojícího v zákazu teď řidiči zaplatí o víc než tisíc korun méně, než to bylo dřív. V minulosti to bylo víc než 2 600 korun, teď je to přes 1 500 korun. Informace o blokovém čištění obyvatelé Znojma najdou třeba v systému Mobilní rozhlas. Brněnské komunikace zase radí sledovat aktuální informace v jejich aplikaci pro mobilní telefony anebo na webu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio