Řeka Bílina už je zase živá, vypouštějí se do ní ryby. Místy ale problémy se znečištěním přetrvávají

8. únor 2024

Jazykovědci odvozují původ názvu řeky Bíliny od základu bílý, běloskvoucí, ale v minulém století hrála tahle řeka všemi barvami s převládající nafialovělou.

Byl to podpis průmyslové výroby na březích. Rybám se tu nedařilo, byla to vlastně mrtvá řeka. I když místy přetrvávají problémy se znečištěním vody, přece jen se blýská na lepší časy.

Kdysi se s černým humorem říkalo, že podle převládající barvy v Bílině se dá usoudit, co se kde zrovna vyrábí. Tyhle doby už jsou pryč, jsou přísnější zákony a požadavky na čistotu vypouštěných vod. Ale stále ještě se ze sedimentů občas vyplaví škodliviny, občas dojde k úniku škodlivin ze současných průmyslových provozů, kterých je na březích Bíliny hodně – stejně jako lidských sídel.

I když se ví, odkud může škodlivina pocházet, je obtížné její původ prokázat – kauza s řekou Bečvou to ukázala jasně. Český rybářský svaz má ve správě tisíce kilometrů vodních toků, nelze to uhlídat a jakoby náhodou – k únikům dojde většinou v noci. Navíc některé látky se neprojeví v místě úniku, ale až později, v proudné vodě.

Rybáři se snaží o spolupráci s podniky i občany, Bílina už zdaleka není mrtvou řekou. Vypouštějí se do ní ryby a účastní se toho i děti, aby si uvědomily, že v řece je i ta jejich rybička a že se k řece mají chovat ohleduplně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.