Recesisté vybudovali na Kraví hoře u Bořetic nízkonákladovou rozhlednu uprostřed vinohradů

29. září 2023

Kraj vína jako na dlani. To nabízí rozhledna Kraví hora u Bořetic nedaleko Hustopečí na jižní Moravě. Je snadno dostupná a přístupná kdykoliv po celý rok. V roce 2005 ji vybudovali recesisté ze Spolkové republiky Kraví Hora. Autorem návrhu rozhledny je emeritní prezident „na furt“ Václav Petrásek.

O tom, že vinařská obec Bořetice je nejen malebná, ale také dobře udržovaná, svědčí vítězství v soutěži Vesnice roku 2005. Místní recesisté ze Spolkové republiky Kraví hora chtěli na památku tohoto úspěchu vytvořit trvalou připomínku. A tak vznikl nápad postavit nad Bořeticemi rozhlednu.

Autorem návrhu vyhlídky byl tehdejší starosta a zároveň emeritní prezident "na furt" zmíněného spolku Václav Petrásek. Se svým návrhem oslovil pražského statika Miroslava Šalplachtu, aby dal nápadu konstrukčně proveditelnou podobu. Po schválení úřady vyrostla v rekordním čase dřevěná rozhledna. A zajímavé byly i náklady. Zatímco jiné rozhledny se staví řádově za milióny korun, tato stavba stála "pouhých" 380 tisíc.

A nebyli by to recesisté, kdyby si nepohráli i s datem slavnostního otevření, které naplánovali na 6. 6. 2006 v 6 hodin, 6 minut a 6 sekund odpoledne. Tato kombinace ovšem u jedné z obyvatelek Bořetic vyvolala obavy, protože šestky jsou považované za ďábelská čísla. Stavitelé tedy tuto připomínku nakonec vzali v potaz a otevření posunuli až na 10. 6. 2006 v 15 hodin.

Z vyhlídky jsou vidět Bořetice, Vrbice, Pálava, Minaret v Lednicko-valtickém areálu a v dáli i Karpaty

Ze zastřešené vyhlídkové plošiny ve výšce 12 metrů se otevírá výhled všemi směry do nádherné krajiny osázené vinohrady. Jižně je výhled na Bořetice, na protějším kopci se tyčí obec Vrbice, v dáli jsou pak vidět siluety Karpat, Pálava a za dobré viditelnosti i Minaret v Lednicko-valtickém areálu.

Rozhledna Kraví hora je dostupná pěšky, na kole a pro ty méně zdatné i autem. Cesta do kopce je ale úzká, s nepřehlednými zatáčkami, proto je potřeba jet zvolna a velmi opatrně. Vyhlídka je přístupná celoročně a zdarma. K dispozici je také malé posezení pod rozhlednou. U rozhledny stojí boží muka vyzdobená lidovými motivy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.