RECEPT - Vánoční menu, a to i bezlepkové

22. prosinec 2003

Vánoční menu

Vánočka na poslední chvíli paní Jitky
1/2 kg polohrubé mouky, 1/4 tvarohu, 7- 8 lžic vlažného mléka, 2 celá vejce, 8 lžic oleje, 120 g moučkového cukru, 1 a půl prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 50 g rozinek, citrónová kůra, žloutek na potření.

Prohněteme v míse suroviny, rozdělíme na 8 dílků, ty rozválíme na stejně dlouhé prameny tak, aby základnu (kterou už přenášíme na plech) tvořil copánek ze 3 objemnějších pramenů, pak upleteme tři tenčí, a nahoru smotáme 2 tenké. Povrch vánočky potřeme žloutkem a dáme na 45 minut péct do mírné trouby. Po upečení hned pocukrujeme a necháme zchladnout na plechu.

Vánoční rybí polévka podle Věrušky
1-2 hlavy kapra, 1 porce z ocasu, 1 cibulka, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2-3 lžíce zmrazeného hrášku, či sterilovaný hrášek, mlíčí a jikry z ryby, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl

Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou sibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu. Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut. Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky na másle osmažené.

Kapr po židovsku podle Oty Pavla
Porce kapra, hladká mouka, olej, cibulka, rybí vývar, bílé víno, česnek, zelená petrželka,sardelky, nakládaná šalotla a dušené pečárky (či jiné houby)

Kousky kapra obalíme v mouce. Na oleji osmahneme porce s cibulkou, podlijeme postupně rybím vývarem, pak bílým vínem, přidáme česnek a sekanou zelenou petrželku a dusíme. Na talíři kapra přelijeme vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami (či jinými houbami).

Podrobný návod na Vánoční bezlepkové menu najdete na stránkách bezlepkovadieta.cz

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio