RECEPT - Špagety s mrkví po indicku a Hraběnčin koláč (oba pokrmy vhodné pro bezlepkovou dietu)

26. leden 2004

Špagety s mrkví po indicku (bezlepkové)
pro 1-2 osoby
100 g špaget, 100 g mrkve, 10 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžička karí koření, 2 lžíce kysané krémovité smetany nebo sladké smetany ke šlehání, petrželka

Špagety uvaříme podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody tak, byly na skus pevné. Mrkev očistíme, omyjeme a po délce nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo (či rostlinný tuk), a vložíme do něho karí koření a nudličky mrkve, které na mírném ohni 5 minut dusíme. Pak vmícháme kysanou smetanu a přidáme scezené špagety. Promícháme, už nevaříme, posypeme jemně nakrájenou petrželkou a podáváme.

Hraběnčin koláč (bezlepkový)
450g bezlepkové mouky, 4 vejce, 270 g cukru, 1/2 prášku do pečiva, 250g Hery, vanilkový cukr,1 kg strouhaných jablek, mletá skořice

Z bezlepkové mouky, 4 žloutků, 120 g cukru, Hery a prášku do pečiva uděláme těsto. Hroudečku těsta oddělíme a ve fólii vložíme do mrazničky - použijeme na nastrouhání nahoru koláče. Zbylé těsto rozložíme na pečícím papírem vyložený velký plech. Na těsto nastrouháme jablka, posypeme vanilkovým cukrem a lehce skořicí. Ze 4 bílků a 150g cukru ušleháme pevný sníh a ten rozprostřeme na jablka. Na sníh nastrouháme na hrubém struhadle těsto z mrazničky. Pečeme v předehřáté troubě asi na 180 °C až sníh zezlátne.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio