RECEPT - Polévka Tarator a bezlepkový Dlabanec

7. červen 2004

Polévka Tarator
1 l kefíru, 1 bílý jogurt, voda, salátová okurka, 3 stroužky česneku, 1 lžíce kopru, sůl, bílý pepř, 2 lžíce vlašských ořechů, 2 lžíce oleje

Tarator je studená bulharská polévka z kyselé smetany. U nás můžeme nahradit kefírem, který dobře promícháme s bílým jogurtem a trochu zředíme vodou. Přidáme oloupanou na kostičky nakrájenou okurku, drcený česnek, drobně sekaný kopr, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Porce sypeme strouhanými vlašskými ořechy a zakápneme olejem. Ořechy můžeme přidat i v kouscích, nestrouhané.

Dlabanec (bezlepkový)
400 g pohanky, 8 dl vody, 200 g slaniny, 2 větší vařené brambory, pepř, cibule, sůl

Nejprve uvaříme brambory, případně použijeme již uvařené. Nakrájíme je na kostky. Do vařící osolené vody nasypeme propláchnutou pohanku, odstavíme a necháme naměknout asi 15 minut. Slaninu a cibuli opečeme. Potom smícháme brambory, pohanku a slaninu s cibulí. Podle chuti okořeníme. Podáváme se syrovou zeleninou.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio