RECEPT - Polévka Tarator a bezlepkový Dlabanec
Polévka Tarator
1 l kefíru, 1 bílý jogurt, voda, salátová okurka, 3 stroužky česneku, 1 lžíce kopru, sůl, bílý pepř, 2 lžíce vlašských ořechů, 2 lžíce oleje
Tarator je studená bulharská polévka z kyselé smetany. U nás můžeme nahradit kefírem, který dobře promícháme s bílým jogurtem a trochu zředíme vodou. Přidáme oloupanou na kostičky nakrájenou okurku, drcený česnek, drobně sekaný kopr, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Porce sypeme strouhanými vlašskými ořechy a zakápneme olejem. Ořechy můžeme přidat i v kouscích, nestrouhané.
Dlabanec (bezlepkový)
400 g pohanky, 8 dl vody, 200 g slaniny, 2 větší vařené brambory, pepř, cibule, sůl
Nejprve uvaříme brambory, případně použijeme již uvařené. Nakrájíme je na kostky. Do vařící osolené vody nasypeme propláchnutou pohanku, odstavíme a necháme naměknout asi 15 minut. Slaninu a cibuli opečeme. Potom smícháme brambory, pohanku a slaninu s cibulí. Podle chuti okořeníme. Podáváme se syrovou zeleninou.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů
-
‚Ražený dějepis našeho národa‘. Část numismatické Brunovy sbírky se vydražila za 155 milionů korun