RECEPT - Pochoutka labužníka Luboše a Těstoviny se sýrovou omáčkou (oba pokrmy vhodné pro bezlepkovou dietu)

12. leden 2004

Pochoutka labužníka Luboše (bezlepková)
1,30 kg libovějšího vepřového bůčku s kůží, 4 - 5 stroužků česneku, špetka tymiánu, bazalka, šalvěj, rozmarýna, sůl, maličko oleje na rozetření, je-li česnek málo šťavnatý, trocha vody

Maso omyjeme a upravíme následujícím způsobem: napříč kratší stranou prořízneme asi 1 cm široké plátky hodně hluboko, podél pak nařízneme kůži jen asi 1 cm do hloubky. Na povrchu tak vzniknou čtverečky, získáme tím naznačení řezů napříč masovým obdélníkem. Na spodní straně velmi mírně osolíme, nahoře nesolíme, dáme do hezkého pekáčku, s nímž pak servírujeme na stůl, mírně podlejeme vodou a pečeme. Mezi tím utřeme česnek se solí a kořením - bylinkami (lhostejno jestli sušenými nebo čerstvými). Nakonec by celé směsi měly být asi 3 polévkové lžíce. Maso vytáhneme z trouby a nožem vtíráme slanou kořenící směs hluboko do příčných zářezů. Na povrchu vlastně ani koření není moc patrné, což je dobře, protože česnek se hned pálí. No a šoupneme zpátky do trouby, kde dopečeme křupavou kůrčičku.

Bezlepkové těstoviny se sýrovou omáčkou
2 kysané smetany, 150 g eidamu, 150 g sýra Niva, 1 bílý jogurt, 2 lžíce majonézy, 2-3 stroučky česneku, sůl, balíček bezlepkových těstovin

Zakysanou smetanu smícháme s ostatními surovinami. Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. Nakonec je zalijeme studenou sýrovou omáčkou. Doporučuji podávat s rajčatovým, nebo jiným, zeleninovým salátem.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio