RECEPT - Keksy ze lněného semene a bezlepkové Kokosky obláčkově nadýchané

29. listopad 2004

Keksy ze lněného semene
150 g celozrnné mouky, 50 g hladké mouky, 150 g ovesných vloček, 70 g lněného semene, 100 g Hery, 120 g cukru, 1 vejce, 1/2 vanilkového cukru

Ovesné vločky přesejeme, nasucho opražíme dozlatova, vychladlé pomeleme. Na válu smícháme všechny sypké suroviny, rozdrobíme tuk, přidáme vejce a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme minimálně půl hodiny odpočinout (můžeme nechat zabalené v chladnu i přes noc), vyválíme tenký plát asi 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na vymaštěném plechu při teplotě 200 stupňů C. Aby keksy dostatečně změkly, musíme je uložit na 5 - 7 dní do vlhkého prostředí. U bezvaječného receptu je vejce nahrazeno mlékem. Doporučujeme vykrajovat menší tvary.

Kokosky obláčkově nadýchané (bezlepkové)
4 bílky, 275 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 350 g kokosové moučky, čokoládová poleva, 3 lžíce moučkového cukru

Bílky s cukrem a vanilkovým cukrem dobře vyšleháme v tuhý sníh nad párou. Do vyšlehaného sněhu přidáme kokosovou moučku. Vzniklou hmotu nabíráme lžičkou a na plech dáváme malé hromádky. Prsty je lehce vytvarujeme do pyramidky. Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 15 minut. Cukroví ihned sejmeme z plechu. Po vychladnutí ozdobíme rozpuštenou čokoládovou polevou a posypeme moučkovým cukrem.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio