RECEPT - Filátko ze pstruha pečené na másle s jablečnou omáčkou s křenem a bezlepkový Koláč ze směsi Emese

17. květen 2004

Filátko ze pstruha pečené na másle s jablečnou omáčkou s křenem
2 pstruzi, 40g másla, sůl
Omáčka: 4 středně velká jablka, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 cibule, 20 g másla, 250ml bílého vína, pepř, sůl, 3 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce jogurtu


Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli oloupeme, nahrubo rozkrájíme, na másle dosklovita podusíme. Přidáme čtvrtky jablek a krátce podusíme. Zalijeme vínem, zakryjeme pokličkou a 10 - 15 minut (podle druhu jablek ) dusíme. Směs pak vložíme do mixéru a do hladka ji rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přidáme křen a jogurtem spojíme. Filátka, tj.řízky bez kůže a kostí, osolíme, na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni po obou stranách krátce opečeme. Opečená dáme na předehřátou mísu či talíře. Omáčku podáváme jako přílohu v omáčníku.

Koláč ze směsi Emese (bezlepkový)
1 balíček směsi k přípravě moučníku Emese, 50 g rostlinného tuku, 3 žloutky, 3 polévkové lžíce smetany, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Ze směsi Emese, tuku, žloutků, smetany a kypřícího prášku do pečiva vypracujeme těsto a rozdělíme jej na dvě části - jednu větší, jednu menší. Pak těsto vyválíme do velikosti středně velkého plechu. Plech vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj jednu část vyváleného těsta. Na těsto poklademe zavařené višně, nebo pikantní, rybízovou marmeládu. Drou půlkou těsta náplň přikryjeme. Můžeme také těsto nakrájet na pásky a udělat mřížku, nebo vykrájet různé tvary a položit je ozdobně nahoru. Pokud náplň celou zakryjeme plátem těsta, propícháme jej vidličkou. Povrch potřeme vaječnými bílky. Pečeme při 200 °C asi 25 minut.
Směs na přípravu tohoto koláče si můžete objednat na dobírku v obchodě na stránkách bezlepkovadieta.cz.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio