RECEPT - Cmunda do trouby a bezlepková Banánová bábovka

2. srpen 2004

Cmunda do trouby
6 větších brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 - 3 stroužky česneku, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, majoránka, petrželová a celerová nať, na špičku nože Vegety, 1 větší cibule, 5 plátků slaniny (i anglické), 150g točeného salámu, 5 větších žampionů (nebo čerstvé houby), sádlo, tuk

Z nastrouhaných brambor, vajec, mléka, rozetřeného česneku, mouky, zelených natí, vegety, soli a majoránky připravte tradiční bramborákové těsto. Přidejte nakrájenou cibulku osmahnutou na malém množství tuku s drobně pokrájeným salámem a houbami, pořádně promíchejte a nalijte na sádlem dobře vymaštěný plech nebo pekáč, aby vrstva byla asi 2cm vysoká. Pečte ve vyhřáté troubě do křupava, během pečení přidejte na povrch těsta trochu sádla. Podávejte s pivem, syrovou zeleninou nebo zeleninovými saláty.

Banánová bábovka (bezlepková)
3 vejce, 200 g cukru krupice, 150 g másla, 3-5 banánů, 100 ml vody, 150 g pohankové krupice, 150 g mouky Mantler nebo náhrady za mouku Mantler, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 100 g vlašských ořechů, můžeme pro zpevnění přidat trochu xantanové gumy nebo část mouky nahradit bramborovým škrobem.

V míse ušleháme cukr s máslem, vmícháme vejce a rozmačkané banány s vodou. Prošleháme a přidáme ostatní suroviny. Nakonec nasekaná ořechová jádra. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 35-40 minut.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio