RECEPT - Brynzové palačinky a bezlepková Bůčková roláda

2. únor 2004

Brynzové palačinky
200 g hladké mouky, 120 g másla, 400 ml mléka, 1 vejce, 1 žloutek, sůl
Náplň: 250 g brynzy, 20 g másla, 1 žloutek, 70 ml 12% smetany, kopr, sůl


Mléko, žloutek a celé vejce rozkvedláme a za stálého míchání přidáme mouku (nebo směs zpracujeme v mixéru). Těsto musí být hladké. Na rozpálenou pánev dáme kousek másla, necháme je rozpustit a pak na ně nalijeme naběračkou těsto, které stejnoměrně rozlijeme. Pečeme po obou stranách. Mezitím upravíme náplň: Utřeme brynzu se žloutkem, máslem, rozředíme smetanou, přidáme jemně nakrájený kopr, podle chuti osolíme. Brynzovou náplní potíráme palačinky, přehneme je a hned teplé podáváme. Zapíjíme mlékem.

Bůčková roláda (bezlepková)
1,5 kg mletého bůčku, 3 stroučky česneku, 1/4 l mléka, 6 vajec, 1 cibule, 300 g bezlepkového salámu nebo šunky, 1 lžička bezlepkového koření typu Vegety, 1 sklenička Moravanky, trošku hořčice

Pomletý bůček osolíme, přidáme rozetřený česnek, mléko a dobře propracujeme. Necháme 24 hodin v ledničce odpočinout. Na navlhčený mikrotenový sáček rozdělíme masovou hmotu na 2 placky. Každou potřeme hořčicí a poklademe salámem. Do růžova osmahneme nakrájemou cibuli, přidáme bezlepkové koření a usmažíme 6 vajec. Těmi placku asi do poloviny potřeme z té strany, z které budeme roládu stáčet. Vajíčka posypeme Moravankou rozkrájenou na menší kousky. Roládu pomocí mikrotenového sáčku svineme a přeložíme na alobal. Alobal dobře uzavřeme a pečeme asi hodinu.
Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši a zeleninový salát.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio