RECEPT - Bezva ryba na badyánu a bezlepkový Medový koláč Včelky Máji

16. únor 2004

Bezva ryba na badyánu
Asi 1 kg ryby nebo 600 g rybího filé, 1 lžíce čerstvého nebo lžička mletého zázvoru,2 lžíce sojové omáčky, 4 hvězdice badyánu, 1 lžička drceného koriandru, 1 lžička Vegety, 1/4 lžičky mletého pepře, špetka mleté skořice, 1/2 skleničky sladkého vína, 2 cibule, 3 lžíce sezamových semínek nebo 1 lžíce posekaných oloupaných mandlí, trocha oleje, klínky citrónu, petrželka

Rybu rozřízneme, filé upravíme. Smícháme zázvor, víno, pepř, koriandr a skořici a necháme v této marinádě rybu alespoň hodinu. Pak nakrájíme na kolečka cibuli. Připravíme si alobal, potřeme ho olejem, dáme na něj rybu, přidáme cibuli, celý badyán, posypeme sezamem nebo mandlemi, pokapeme sójovou omáčkou a zbylou marinádou, zabalíme a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Podáváme zdobené klínky citrónu a petrželkou.

Medový koláč Včelky Máji (bezlepkový)
Na moučnou směs: 1 hrnek bezlepkové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 125 g tuku, 2 lžíce moučkového cukru, konzervované nebo čertvé ovoce, pečící papír
Na náplň: 4 lžíce medu, 1 lžička skořice, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu


Bezlepkovou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva, špetkou soli a moučkovým cukrem na vál a zpracujeme těsto. Koláčovou formu vyplníme pečícím papírem. Těsto rozválíme a vyložíme jím dno a stěny koláčkové formy a uložíme alespoň na půl hodiny do ledničky. Připravíme tvarohovou náplň utřením měkkého tvarohu s medem, vejci a skořicí. Polovinu této směsi nalejeme na vychladlé těsto. Poklademe ovocem a nahoru navršíme druhou polovinu tvarohové směsi. Povrch koláče poprášíme skořicí a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 35 minut.
Pokud to vydržíte, vložte upečený koláč do chladna a počkejte s konzumací do druhého dne.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio