RECEPT - bezlepkové cukroví Marokánky a Doutníky

5. prosinec 2003

Marokánky (bezlepkové)

1/4 l mléka, 150 g práškového cukru, 70 g másla, 50 g bezlepkové mouky (Promix UNI nebo Mantler), 120 g nasekaných lískových oříšků, 100 g kandovaného ovoce. Na ozdobu: balíček lískových oříšků nebo kandovaných třešní, 100 g čokolády na vaření, 30 g tuku. Papír na pečení.

Mléko, cukr, máslo a mouku šleháme v parní lázni do zhoustnutí. Potom přidáme nasekané lískové oříšky a na drobno pokrájené kandované ovoce. Na pečící papír tvarujeme lžící placičky. Nahoru posadíme lískový oříšek, nebo kandovanou třešeň. V mírně vyhřáté troubě na 160 stupňů C, pečeme asi 10 minut, až okraje placiček zhnědnou. Po vychladnutí sejmeme z papíru a levou stranu potřeme čokoládou a ozdobně pocákáme.

Doutníky (bezlepkové)

250 g jemně mletého kokosu, 100 g práškového cukru, 1 slazené kondenzované mléko, 50 g čokolády na vaření, 20 g tuku.

Z kokosu, cukru a kondenzovaného mléka utvoříme těsto. Na lehce pocukrovaném vále tvoříme válečky asi 1 cm v průměru, dlouhé 10 cm. Necháme je do druhého dne volně usušit a potom jeden konec namáčíme v čokoládě.


Napište nám váš oblíbený recept - apetyt@bo.rozhlas.cz

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio