RECEPT - Bezé s hruškami a bezlepkové Langoše

13. září 2004

Bezé s hruškami
Bezé: 6 bílků, špetka soli, 2 lžičky citronové šťávy, 250 g cukru, 50 g mletých lískových oříšků
Náplň: 100 g čokolády na vaření, 2 dl bílého vína, 4 hřebíčky, 2 lžíce cukru, 4 rozpůlené hrušky bez jádřinců, 1 balíček čirého dortového želé, pár lístků meduňky nebo máty, 2 lžíce nasekaných mandlí


Z bílků, soli, cukru a citronové šťávy ušleháme tuhý sníh, vmícháme nastrouhané oříšky. Troubu předehřejeme na 100 stupňů a na hodně vymazaný plech nastříkáme asi 8 pěnových dortíčků o průměru asi 9 cm. Po jejich obvodu nastříkáme řetízek - zvýšený okraj. Sušíme v troubě 3 hodiny. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vychladlý dortíček vymažeme. Víno svaříme s hřebíčky a cukrem, přidáme hrušky a 5 minut dusíme, nakrájíme do vějířku a poklademe na bezé. Ve zbylé šťávě rozpustíme želatinu- tedy čirou polevu a opatrně hrušky polijeme. Ozdobíme mandlemi a lístečkem máty nebo meduňky.

Langoše (bezlepkové)
500 g bezlepkové mouky (1/2 Mantler, 1/2 Jizerka), 1/2 kelímku zakysané smetany, 250 ml mléka, 25 g droždí, 1 vejce, 1 lžička soli

Droždí rozmícháme v mléce, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Přikryté umístíme na 4 hodiny do ledničky. Potom vyválíme placičky. Langoše smažíme na oleji.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio