Rašov má svou obecní kroniku na internetu

16. srpen 2007

Přestože je Rašov na Blanensku malá obec, má něco, co nemá většina velkých měst. Obecní kroniku převedenou do elektronické podoby a dostupnou komukoli na světě prostřednictvím internetu.

V soutěži Vesnice roku Jihomoravského kraje za to letos Rašov získal čestné uznání. Vlasta Gajdošíková o projektu elektronické obecní kroniky mluvila se starostou Františkem Pokojem.

Jak vás vůbec napadlo udělat takovou věc? U nás v Rašově máme jednoho schopného kronikáře pana Buchtu, který se o kroniku stará více než 35 let. Rozhodli jsme se proto, že by bylo dobré, aby si všichni naši občané a vlastně i lidé v celé republice a ve světě mohli tuto kroniku přečíst. Proto jsme oslovili pana Dušana Kaláška, který nám zpracoval internetové stránky obce Rašov, aby nám tuto kroniku převedl do elektronické podoby. Čili celá kronika - všech 350 stránek - je na internetu dostupná všem, kteří o to mají zájem.

Za jaké časové období jsou tam údaje? Od roku 1917, kde jsou vlastně zkráceny na těch prvních 15 nebo 20 roků, a posledních 20 let je víceméně úplných. Bylo obtížné převést takové množství dat do elektronické podoby, jak dlouho to trvalo? Největší kus práce odvedl pan Kalášek, který si tu kroniku vzal domů a celou ji stránku po stránce musel přepsat do formátu vhodného pro počítač, a pak to samozřejmě všechno zavést na internetové stránky.

Vyplatilo se vám to? Sledujete návštěvnost na vašich stránkách? Sledujeme ji, je pravda, že tam jsou záznamy třeba i z USA, Austrálie, vlastně víceméně z celého světa. Nejsou nějak početné, ale vždycky se na ty stránky kroniky někdo podívá. Pokračujete v tom projektu i nadále? Ta kronika v elektronické podobě se neustále doplňuje. Každý rok dáváme panu Kaláškovi nové stránky, aby je tam doplnil.

Chystáte nějaké novinky na vašich webových stránkách? Webové stránky jsou neustále aktualizovány, s kronikou se rozhodně nechystáme skončit, bude pokračovat neustále dál. Neříkám, že tam není co vylepšovat, možná nějaké stránky, nové obrázky, nějakou novou grafiku, ale to záleží na zastupitelstvu a na možnostech člověka, který nám tyto stránky spravuje. Budete se do soutěže hlásit i v některém z dalších ročníků? V každém případě.

autor: gaj
Spustit audio