Pyrotechnici začínají uklízet areál ve Vrběticích. Týden se neozvala neřízená detonace

20. listopad 2014

Dvojnásobný počet pyrotechniků dnes začíná s důkladným úklidem areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde před měsícem vybuchl muniční sklad. Už více než týden se z prostor neozvala žádná neřízená detonace.

Sedmidenní lhůta vypršela o půlnoci. Pyrotechnici tak budou moci prostor prohlásit za bezpečný. Areál, který 16. října poničil silný výbuch, se tak začíná vyklízet.

„Pyrotechnici začnou odklízet i okolí příjezdových cest k jednotlivým budovám a okolí těch budov, tak, aby vytvořili bezpečný koridor pro průjezd dopravních prostředků," řekla mluvčí krajské policie ve Zlíně Monika Kozumplíková.

„Budou postupovat od vzdálenějšího perimetru dovnitř a uprostřed areálu je samozřejmě rozházeno nejvíc.“

Jak dlouho vyklízení potrvá, zatím není možné odhadnout. Zbylou munici odvezou policisté do armádního skladu v Květné u Poličky. Termín odvozu uskladněné munice ale policie zatím nezveřejnila.

Ve skladu ve Vrběticích explodovaly desítky tun munice. Celkové množství v areálu bylo odhadováno na 1000 tun, na zasedání vlády se však mluvilo až o 15 000 tunách.

Na obzoru je právní dohra

Obec Vlachovice, pod kterou Vrbětice patří, zvažuje, že bude požadovat náhradu škody. Po sérii výbuchů se musela vesnice evakuovat.

„Možná, že tam dojde i k nějakému trestnímu stíhání, takže možná, že se připojíme, abychom byli jedním z účastníků řízení,“ říká nezávislý starosta Zdeněk Hověžák.

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky
autoři: Andrea Kratinová , mkp , mkk
Spustit audio